Sivil savunma, savaş silahlarının cephe gerisine uzanan etkileri gözönüne alınarak, I. Dünya Savaşı´ndan sonra sivil halkın bu silahların etkisinden korunması bakımından bir örgütlenmeye gidilmesi fikri ortaya çıkmıştır.
II. Dünya Savaşı, savaşların bilinen karakterini değiştirmiş, özellikle uçak tekniğinde meydana gelen hızlı gelişmeler savaşan devletlerin tüm ülke alanlarını savaş haline getirmiştir.
Cephe gerisindeki sivil halk ile savaş gücünü destekleyen resmî ve özel kuruluşlarla ulaştırma tesislerinin korunması, gerek ülke geleceği açısından ve gerekse orduların savaş güçleri ile moral güçlerinin ayakta tutulması açısından sivil savunma adı verilen kavram ortaya çıkmıştır.
Barış zamanında da doğal afetlerle, büyük yangınlara karşı halkın can ve mal emniyetinin sağlanması da bu kavramla birlikte düşünülmüştür.
Türkiye´de 1959 yılında İçişleri Bakanlığı´na bağlı olarak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Sivil savunma halkın afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için çalışır.
Türkiye´de, 17 Ağustos 1999´da Marmara ve 12 Kasım 1999´da Düzce´de meydana gelen; on binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan depremlerde arama-kurtarma çalışmalarına katılmıştır.
Arama-Kurtarma Ekibimiz, 8 Ekim 2005 tarihinde, Pakistan´da meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem felaketi sonrası ilk defa Türkiye dışında bir ülkede arama-kurtarma görevi yapmıştır.